Nieuws

'Beste Ivo, Zo leeft onze 4-jarige dochter ook. Daarnaast is ze hoogbegaafd. Ze vindt de foto's 'kei cool' :-)'  

(reactie van een bezoeker)

Hoe Kijkt Autisme genomineerd voor De Dikke Duim 2023!

Prachtig! Hoe Kijkt Autisme is genomineerd voor De Dikke Duim 2023!

 

Stichting Op Eigen Tenen:

'Door middel van tekst en beelden wordt er inzicht gegeven in de belevingswereld van mensen met autisme. Daarmee wordt door Hoe Kijkt Autisme de verbinding tussen mensen met en zonder autisme gestimuleerd.

De ‘Dikke Duim’ wordt één keer per twee jaar door ons uitgereikt. Het is een wisseltrofee die na het tellen van de stemmen van eigenaar wisselt.'

 

Op 31 maart wordt de winnaar van De ‘Dikke Duim 2023’ feestelijk bekend gemaakt.

 

Stem op Hoe Kijkt Autisme!

Stemmen kan op: www.opeigentenen.nl

Hoe Kijkt Autisme ontvangt Pluim!

3 februari 2023 - Hoe Kijkt Autisme heeft een Pluim ontvangen van Stichting Op Eigen Tenen voor de verbindende werkingen tussen mensen met en zonder autisme! Ben erg trots! Echt geweldig! Dank daarvoor!

Stichting Op Eigen Tenen:

'Gisteren hebben we Ivo Ketelaar in zijn woonplaats 's Hertogenbosch opgezocht.

De reden van dit bezoek was zijn project Hoe Kijkt Autisme.
Het bijbehorende boek, dat in 2019 verscheen, zet aan tot nadenken en stimuleert om je te verplaatsen in een andere zienswijze en zo het gesprek met elkaar aan te gaan. De onderschriften bij de afbeeldingen zijn relativerend, bespiegelend en confronterend en geven daarmee niet alleen meerwaarde aan de foto’s, maar ook inzicht in het leven van een persoon met autisme.
Hoe Kijkt Autisme heeft een verbindende werking tussen mensen met en zonder autisme en heeft daarvoor een welverdiende Pluim ontvangen.'

 

5 Jaar Hoe Kijkt Autisme!

8 mei 2022 - Op 8 mei 2017 ging mijn eerste expositie open voor het publiek. Het was de officiele start van Hoe Kijkt Autisme.
De expositie bleek een groot succes en heeft sindsdien al in 3 landen gehangen! De afgelopen jaren is het project verder uitgebreid met het boek, lezingen, workshops, gastcolleges, ansichtkaarten, webinars en meer.
En er komt meer aan!
Dus blijf op de hoogte en volg mij op facebook, instagram, linkedin en twitter of schrijf je in voor mijn nieuwbrief!

Twee gastcolleges in eind 2020!

november 2020

In november heb ik twee gastcolleges mogen geven.

Eén via een online webinar voor de Vrije Universiteit Amsterdam, een gastcollege voor de opleiding RM Elective Autisme. Dit gastcollege in het Engels was een primeur voor mij. Internationale studenten uit meerdere landen tot in China aan toe volgden dit gastcollege. Ik hoorde naderhand dat zij zeer onder de indruk waren. Dit smaakt naar meer.

Het tweede gastcollege was (toen nog) fysiek op (ruim) 1,5 meter voor de zaterdaggroep Fontys OSO module Autisme. Ook daar prachtige reacties! En heel fijn om weer even fysiek voor een groep te staan!

Dit alles smaakt naar meer en dat gaat ook zeker weer komen!

Dank voor de gegeven mogelijkheid mijn werk en verhaal te delen!

Meer webinars en gastcolleges zullen volgen.

 

Wandeling over Eenzaamheid in Goirle op 1 oktober

september 2020

Het Autisme Netwerk midden-Brabant, Avondje Uit en ASSK organiseerden van 28 september t/m 3 oktober de Get Together Challenge. Deze Challenge is ontstaan vanuit de behoefte aan verbinding bij onze deelnemers en sluit aan bij de landelijke Week tegen de Eenzaamheid. Meer informatie vind je hierover op www.avondjeuit013.nl/get-together.

Mijn wandeling zat in het programma op 1 oktober. Het was mijn eerste wandeling vanuit Hoe Kijkt Autisme. Het was een mooie en gezellige groep van 10 personen die op 1,5 meter meewandelden en praatten over autisme en eenzaamheid in het natuurgebied Regte Heide.

De reacties van de deelnemers  op de wandeling waren erg mooi. Dank daarvoor!

Door de aangescherpte Corona-maatregelen op 13 oktober 2020 heb ik voorlopig nieuwe wandelingen in de wachtkamer gezet.

Zo vlug als mogelijk is, ga ik nieuwe wandelingen organiseren.

 

Nu tijdelijk: Aanbieding Fotobeelden Hoe Kijkt Autisme!

maart 2020

Vanwege het feit dat de bijeenkomsten over autisme door de corona-crisis geen doorgang konden vinden bied ik tot eind 2020 mijn Hoe Kijkt Autisme-fotobeelden aan tegen een tijdelijk sterk gereduceerd tarief!

 

De meeste fotobeelden zijn te bestellen bij Werk Aan De Muur. Zij handelen alles voor je af!

Ga kijken bij Werk aan de Muur!

 

 Hang ze in de woonkamer, in uw kantoor, of waar je maar wilt. In veel verschillende formaten, op canvas, fotoprint, aluminium dibond, doek en vele andere materialen. Kies maar uit! Vanaf 22 euro!

 

Exposities en lezingen van Hoe Kijkt Autisme zijn uitgesteld door Corona-virus

 

De exposities en fysieke lezingen van Hoe Kijkt Autisme zijn helaas uitgesteld door de ontwikkelingen rondom het Corona-virus. Wanneer ik weer kan beginnen met deze events hangt af van de adviezen van het RIVM en de regelgeving van het kabinet. Gezondheid voor alles!

 

Ik hoop jullie gauw te zien. Voor nu: Blijf veilig, blijf of wordt gezond!

 

Volg mij ondertussen gewoon via social media!  ( Twitter - Facebook - Instagram )

 

21 november 2019

Lezing Hoe Kijkt Autisme gegeven in het kader van ‘Waalre in gesprek’

 

Op 21 november mijn lezing Hoe Kijkt Autisme gegeven in het kader van ‘Waalre in gesprek’ in Bibliotheek Waalre in Het Huis van Waalre.

Het was een prachtige avond met veel mooie en soms intense gesprekken. Ik vond het een heel fijne avond en te merken aan de mooie reacties van het publiek in de volle zaal was dat wederzijds!

Het is zo fijn verbinding tussen mensen met en zonder autisme te kunnen realiseren en meer inzicht in autisme te kunnen geven!

‘Waalre in gesprek’ is een samenwerking tussen Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) van de gemeente Waalre en de Bibliotheek Waalre. De avonden sluiten aan op actuele onderwerpen die in de gemeente Waalre spelen op sociaal-maatschappelijk vlak.
Dat is een zeer goed initiatief!

Dank aan Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) van de gemeente Waalre en Bibliotheek Waalre voor deze mooie avond!

15 november 2019

Veel aanloop bij expositie en stand tijdens NVA Autismecongres 2019

 

op vrijdag 15 november 2019 werd door de NVA het NVA Autismecongres georganiseerd. Het werd een fantastische dag. Niet alleen voor mijn project Hoe Kijkt Autisme, aanwezig met een expositie en een stand, maar voor zover ik hoorde voor alle aanwezigen! De expositie is door vele mensen bezocht. Dat gold ook voor mijn stand, waar mijn vrouw Chequita en ik eigenlijk de hele dag door bezoek hadden. Er zijn vrijdag veel boeken verkocht. Ook de reacties op mijn boek waren hartverwarmend. Dank daarvoor!

Kijk hier voor een terug blik op het NVA Autismecongres 2019 op de site van het NVA. Op de video is ook onze stand kort te zien vanaf 43 seconden.

 

20 maart 2019

Actueel: Het boek Hoe Kijkt Autisme is uit!

Het eerste exemplaar van het boek Hoe Kijkt Autisme van professioneel fotograaf Ivo Ketelaar is op 20 maart tijdens een one day pop-up fototentoonstelling op het ministerie van VWS in Den Haag overhandigd aan secretaris-generaal Erik Gerritsen. Het unieke boek toont mooie zwartwit foto's samen met bijbehorende korte teksten en geeft zo inzicht in de belevingswereld van mensen met autisme. Dit boek is bedoeld om mensen met en zonder autisme dichter bij elkaar te brengen en wederzijds begrip te vergroten. Het boek is vanaf vandaag overal te koop.

Erik Gerritsen: 'Ik ben onder de indruk hoe kunst kan werken om dingen inzichtelijk te maken.'

Ivo Ketelaar: 'Dit boek gaat om het tonen van beleving en emoties van mensen met autisme. Emoties waarvan wordt gezegd dat autisten die niet hebben. Die emoties zijn er wel degelijk, maar vaak zijn ze onzichtbaar voor de buitenwereld. Ik ga die emoties tonen in het boek Hoe Kijkt Autisme.'

Ivo Ketelaar Ivo Ketelaar is professioneel fotograaf, is 58 jaar en heeft zelf het syndroom van Asperger (een vorm van autisme).

Project Hoe Kijkt Autisme Het boek is onderdeel van het project Hoe Kijkt Autisme van Ivo Ketelaar. Het project biedt onder meer een rondreizende vaste en een popup foto-expositie. Daarnaast geeft Ivo lezingen en workshops. Vanaf vandaag is het boek Hoe Kijkt Autisme verkrijgbaar bij de online en reguliere boekhandels. Ook is het hier te bestellen.

 

 

1 maart 2019

Actueel: Maart/april 2019: Expositie en lezingen in Leiden


In het histortisch centrum van Leiden is de expositie Hoe Kijkt Autisme te zien bij BplusC van 27 februari tot en met 24 paril 2019.
Ook houdt Ivo daar twee lezingen op 14 maart (week van de zorg) en 4 april (week van autisme) van 19.00 - 21.00 uur bij BplusC.

BplusC in Leiden is Bibliotheek plus Centrum voor kunst en cultuur. BplusC zet zich in om het leven van alle inwoners van de regio Leiden actief te verrijken met kunst, cultuur en kennis. Het is gevestigd aan Nieuwstraat 4, 2312 KB Leiden. Dat is vlakbij de Burcht van Leiden midden in het historisch centrum.

De expositie toont via foto's met korte bijbehorende teksten hoe iemand met autisme naar de alledaagse werkelijkheid kan kijken en die kan ervaren. Het toont de beleving en emoties van mensen met autisme.
Tijdens de lezingen wordt dit besproken, onder meer aan de hand van concrete voorbeelden. Waar loopt communicatie uit de rails en hoe kun je dat voorkomen. Hoe beleef je als autist alledaagse dingen en hoe ga je daarmee om? Begrip en inzicht kweken zijn hier centrale waarden.
De lezingen worden gehouden in een zaal naast de expositie. (Bezoek de expositie eventueel voor de lezing. Na de lezing gaat het gebouw dicht.)

De expositie is gratis toegankelijk. Aanmelden is niet nodig. Kom gewoon kijken!

Aanmelden voor de lezingen is wel verplicht.

 

 

 

27 februari 2019

Foto-expositie 'Hoe Kijkt Autisme' in BplusC Leiden

Vanaf woensdag 27 februari is de foto-expositie 'Hoe Kijkt Autisme' in BplusC aan de Nieuwstraat te Leiden. Fotograaf Ivo Ketelaar laat de alledaagse werkelijkheid zien door de ogen van iemand met autisme. Deze expositie is bedoeld om mensen met en zonder autisme dichter bij elkaar te brengen en wederzijds begrip te vergroten. De foto-expositie is tot en met woensdag 24 april gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van BplusC.

Fotograaf Ivo Ketelaar wil met deze expositie laten zien hoe iemand met autisme naar de alledaagse werkelijkheid kijkt en welke emoties beelden bij een autist kunnen oproepen.
Dat doet hij aan de hand van fotobeelden en bij de beelden behorende korte teksten.
Het geheel geeft mensen zonder autisme een idee hoe iemand met autisme het betreffende beeld kan beleven.

Tonen van emoties
Ivo Ketelaar legt uit: 'Deze expositie gaat om het tonen van beleving en emoties van mensen met autisme. Emoties waarvan wordt gezegd dat autisten die niet hebben. Die emoties zijn er wel degelijk, maar vaak zijn ze onzichtbaar voor de buitenwereld. Ik ga die emoties tonen in Hoe Kijkt Autisme. Hiermee probeer ik mensen met en zonder autisme dichter bij elkaar te brengen. Het is mijn bedoeling kennis over en begrip voor autisme op een persoonlijke manier te vergroten.'

De foto-expositie Hoe Kijkt Autisme is van 27 februari tot en met 24 april 2019 te bezichtigen in BplusC aan de Nieuwstraat te Leiden. Voor de actuele openingstijden kijkt u op de website van BplusC (bplusc.nl). De expositie is vrij toegankelijk.

 

 

 

15 januari 2019

Boek Hoe Kijkt Autisme in druk!

Prachtige mijlpaal! Vandaag is het boek Hoe Kijkt Autisme naar de drukker gegaan!

Dank aan Joop van Riel van Dock14 Bevlogen Reclamemakers uit Oisterwijk voor de prachtige vormgeving!
Nu is het de beurt aan Graphic in Mind uit 's-Hertogenbosch voor het drukwerk! Dat gaat zeker mooi worden!

Uiterlijk eind februari is het boek gereed!

 

 

 

11 augustus 2018

Foto-expositie Hoe Kijkt Autisme van fotograaf Ivo Ketelaar in stadhuis Eindhoven

Op maandag 27 augustus opent wethouder Renate Richters de foto-expositie 'Hoe Kijkt Autisme' in het stadhuis van Eindhoven. Fotograaf Ivo Ketelaar laat de alledaagse werkelijkheid zien door de ogen van iemand met autisme. Deze expositie is bedoeld om mensen met en zonder autisme dichter bij elkaar te brengen en wederzijds begrip te vergroten. De foto-expositie is tot en met vrijdag 5 oktober gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het stadhuis.

Fotograaf Ivo Ketelaar wil met deze expositie laten zien hoe iemand met autisme naar de alledaagse werkelijkheid kijkt en welke emoties beelden bij een autist kunnen oproepen.
Dat wordt gedaan aan de hand van fotobeelden en bij de beelden behorende korte teksten.
Het geheel geeft mensen zonder autisme een idee hoe iemand met autisme het betreffende beeld kan beleven.

Tonen van emoties
Ivo Ketelaar legt uit: 'Deze expositie gaat om het tonen van beleving en emoties van mensen met autisme. Emoties waarvan wordt gezegd dat autisten die niet hebben. Die emoties zijn er wel degelijk, maar vaak zijn ze onzichtbaar voor de buitenwereld. Ik ga die emoties tonen in Hoe Kijkt Autisme. Hiermee probeer ik mensen met en zonder autisme dichter bij elkaar te brengen. Het is mijn bedoeling kennis over en begrip voor autisme op een persoonlijke manier te vergroten.'

De foto-expositie Hoe Kijkt Autisme is van 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 te bezichtigen in het stadhuis van Eindhoven. Voor de actuele openingstijden kijkt u op de website van de gemeente Eindhoven (eindhoven.nl). De expositie is vrij toegankelijk.

 

 

 

14 maart 2018

Foto-expositie Hoe Kijkt Autisme van fotograaf Ivo Ketelaar in stadhuis Apeldoorn

Van 31 maart t/m 7 april vindt de Autismeweek 2018 plaats. In deze week vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) jaarlijks aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land. Het thema is dit jaar: ´luisteren naar autisme´.
De gemeente Apeldoorn en het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG) willen in het kader van de autismeweek graag aandacht vragen voor de foto-expositie ´Hoe Kijkt Autisme´ van Ivo Ketelaar die plaatsvindt in het gemeentehuis van Apeldoorn van 3 tot en met 23 april 2018.


Kijken èn luisteren naar autisme
Met zijn expositie wil fotograaf en ervaringsdeskundige Ivo Ketelaar laten zien hoe iemand met autisme naar de alledaagse werkelijkheid kan kijken en welke emoties en beelden dit kan oproepen bij mensen met autisme. Ivo Ketelaar legt uit: 'Deze expositie gaat om het tonen van beleving en emoties van autisten.
Emoties waarvan wordt gezegd dat mensen met autisme die niet hebben. Die emoties zijn er wel degelijk, maar vaak zijn ze onzichtbaar voor de buitenwereld. Ik ga die emoties tonen in de expositie Hoe Kijkt Autisme. Hiermee probeer ik mensen met en zonder autisme dichter bij elkaar te brengen. Het is mijn bedoeling kennis over en begrip voor autisme op een persoonlijke manier te vergroten.'

Feestelijke opening
Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om op dinsdag 3 april 2018 om 16.00 uur de feestelijke opening van de foto-expositie bij te wonen in het gemeentehuis in Apeldoorn. De expositie zal geopend worden door wethouder Ben Bloem, waarna een aantal leerlingen van de Zonnehoek hun talenten laat zien! Aansluitend geeft Ivo Ketelaar een toelichting bij zijn werk en is er tijdens het bekijken van de expositie de gelegenheid om met Ivo in gesprek te gaan!
Aanmelden kan via: Donate van Rijswijk, coördinator SAG, d.vanrijswijk@meesamen.nl

Locatie en openingstijden
De foto-expositie Hoe Kijkt Autisme is te bezichtigen van 3 tot en met 23 april 2018 tijdens openingstijden van het gemeentehuis, Marktplein 1 in Apeldoorn en is vrij toegankelijk. www.apeldoorn.nl

 

 

 

11 maart 2018

Lezing Hoe Kijkt Autisme in StadsBiEB Centrum, 's-Hertogenbosch

Op 25 maart om 14:00 uur houdt fotograaf Ivo Ketelaar in de aanloop naar de Autismeweek 2018 een lezing over Hoe Kijkt Autisme in de StadsBiEB Centrum in 's-Hertogenbosch. Tijdens de lezing gaat Ivo in op hoe iemand met autisme naar de alledaagse werkelijkheid kijkt en die ervaart, onder meer aan de hand van concrete voorbeelden. Waar loopt communicatie uit de rails en hoe kun je dat voorkomen. Hoe beleef je als autist alledaagse dingen en hoe ga je daarmee om?

De lezing
Aan de hand van fotobeelden en bij de beelden behorende korte teksten vertelt Ivo Ketelaar hoe een autist naar de alledaagse werkelijkheid kijkt en welke emoties beelden bij een autist kunnen oproepen. Het geheel geeft mensen zonder autisme een idee hoe iemand met autisme de betreffende beelden kan beleven.

Ivo Ketelaar: 'Deze lezing gaat over het tonen van beleving en emoties van autisten. Emoties waarvan wordt gezegd dat autisten die niet hebben. Die emoties zijn er wel degelijk, maar vaak zijn ze onzichtbaar voor de buitenwereld. Ik ga over die emoties vertellen tijdens deze lezing Hoe Kijkt Autisme. Hiermee probeer ik mensen met en zonder autisme dichter bij elkaar te brengen.'

Aanmelden
Toegang is gratis. Meer informatie en de link voor aanmelden vindt u op www.hoekijktautisme.nl.

Project Hoe Kijkt Autisme
Deze lezing is onderdeel van het project Hoe Kijkt Autisme van fotograaf Ivo Ketelaar. Hoe Kijkt Autisme biedt exposities en lezingen. Daar komen binnenkort nog een boek en lesmateriaal bij.
Hoe Kijkt Autisme is in het voorjaar van 2017 van start gegaan met de expositie in Perron-3 te Rosmalen. De gemeente 's-Hertogenbosch en wethouder (Zorg) Paul Kagie hebben de expositie mogelijk gemaakt. Hoe Kijkt Autisme is nu op reis door Nederland. In najaar 2017 is de expositie in Renkum te zien geweest. In april rond de Autismeweek 2018 is de expositie in Apeldoorn. Meerdere exposities zijn in voorbereiding. De lezing is eerder in juli in Rosmalen gehouden. Meerdere lezingen zijn in voorbereiding.

Over Ivo Ketelaar
Ivo Ketelaar is professioneel fotograaf. Door de aparte combinatie van alledaagse beelden met korte teksten geeft hij een uniek inzicht in de belevingswereld van een autist. Een belevingswereld die voor niet-autisten vaak niet zichtbaar is. Ivo is 57 jaar en heeft zelf het syndroom van Asperger (een vorm van autisme).

Lokatie en aanvang
Lezing: Hoe Kijkt Autisme door fotograaf Ivo Ketelaar
Datum en tijd: 25 maart 2018 - 14:00 uur
Lokatie: Stadsbieb Centrum, Hinthamerstraat 72, 5211 MR 's-Hertogenbosch

 

 

 

16 oktober 2017

Foto-expositie Hoe Kijkt Autisme in gemeentehuis Renkum in Oosterbeek

Van 26 oktober tot en met 8 december 2017 wordt de foto-expositie Hoe Kijkt Autisme van professioneel fotograaf Ivo Ketelaar gehouden in het gemeentehuis van Renkum in Oosterbeek.

Op donderdag 26 oktober 2017 opent wethouder Hermine van den Berg - van Zijl de foto-expositie.

De expositie
Aan de hand van fotobeelden en bij de beelden behorende korte teksten laat Ivo Ketelaar zien hoe een autist naar de alledaagse werkelijkheid kijkt en welke emoties beelden bij een autist kunnen oproepen. Het geheel geeft niet-autisten een idee hoe een autist het betreffende beeld kan beleven.

Ivo Ketelaar: 'Deze expositie gaat om het tonen van beleving en emoties van autisten. Emoties waarvan wordt gezegd dat autisten die niet hebben. Die emoties zijn er wel degelijk, maar vaak zijn ze onzichtbaar voor de buitenwereld. Ik ga die emoties tonen in de foto-expositie Hoe Kijkt Autisme. Hiermee probeer ik autisten en niet-autisten dichter bij elkaar te brengen.

Enkele reacties op de eerdere editie:

'Glasheldere sterke beelden en dito teksten. Fijn!'

'Deze expositie geeft een mooi inkijkje in de beleving en het gevoel van mensen met autisme. De beelden zijn prachtige illustraties hiervan!'

'Beste Ivo, net je mooie pakkende foto's gezien. Ik ken je niet, maar het lijkt van wel! Iedereen die autisme van binnenuit kent, spreekt dezelfde taal. Je foto's hebben me geraakt.'
Moeder van drie zonen, waarvan twee met autisme

'Als kind met ASS vind ik dit een erg mooie tentoonstelling. Ik herken mezelf in veel foto's. Ik hoop dat veel mensen dit zien zodat ze ons beter begrijpen.'


Bezoek de expositie van 26 oktober tot en met 8 december 2017 in het gemeentehuis van Renkum in Oosterbeek.