Nieuws

20 maart 2019

Actueel: Het boek Hoe Kijkt Autisme is uit!
Het eerste exemplaar van het boek Hoe Kijkt Autisme van professioneel fotograaf Ivo Ketelaar is op 20 maart tijdens een one day pop-up fototentoonstelling op het ministerie van VWS in Den Haag overhandigd aan secretaris-generaal Erik Gerritsen. Het unieke boek toont mooie zwartwit foto's samen met bijbehorende korte teksten en geeft zo inzicht in de belevingswereld van mensen met autisme. Dit boek is bedoeld om mensen met en zonder autisme dichter bij elkaar te brengen en wederzijds begrip te vergroten. Het boek is vanaf vandaag overal te koop.

Erik Gerritsen: 'Ik ben onder de indruk hoe kunst kan werken om dingen inzichtelijk te maken.'

Ivo Ketelaar: 'Dit boek gaat om het tonen van beleving en emoties van mensen met autisme. Emoties waarvan wordt gezegd dat autisten die niet hebben. Die emoties zijn er wel degelijk, maar vaak zijn ze onzichtbaar voor de buitenwereld. Ik ga die emoties tonen in het boek Hoe Kijkt Autisme.'

Ivo Ketelaar

Ivo Ketelaar is professioneel fotograaf, is 58 jaar en heeft zelf het syndroom van Asperger (een vorm van autisme).

Project Hoe Kijkt Autisme

Het boek is onderdeel van het project Hoe Kijkt Autisme van Ivo Ketelaar. Het project biedt onder meer een rondreizende vaste en een popup foto-expositie. Daarnaast geeft Ivo lezingen en workshops. Vanaf vandaag is het boek Hoe Kijkt Autisme verkrijgbaar bij de online en reguliere boekhandels. Ook is het hier te bestellen.

1 maart 2019

Actueel: Maart/april 2019: Expositie en lezingen in Leiden
In het histortisch centrum van Leiden is de expositie Hoe Kijkt Autisme te zien bij BplusC van 27 februari tot en met 24 paril 2019.
Ook houdt Ivo daar twee lezingen op 14 maart (week van de zorg) en 4 april (week van autisme) van 19.00 - 21.00 uur bij BplusC.

BplusC in Leiden is Bibliotheek plus Centrum voor kunst en cultuur. BplusC zet zich in om het leven van alle inwoners van de regio Leiden actief te verrijken met kunst, cultuur en kennis. Het is gevestigd aan Nieuwstraat 4, 2312 KB Leiden. Dat is vlakbij de Burcht van Leiden midden in het historisch centrum.

De expositie toont via foto's met korte bijbehorende teksten hoe iemand met autisme naar de alledaagse werkelijkheid kan kijken en die kan ervaren. Het toont de beleving en emoties van mensen met autisme.
Tijdens de lezingen wordt dit besproken, onder meer aan de hand van concrete voorbeelden. Waar loopt communicatie uit de rails en hoe kun je dat voorkomen. Hoe beleef je als autist alledaagse dingen en hoe ga je daarmee om? Begrip en inzicht kweken zijn hier centrale waarden.
De lezingen worden gehouden in een zaal naast de expositie. (Bezoek de expositie eventueel voor de lezing. Na de lezing gaat het gebouw dicht.)

De expositie is gratis toegankelijk. Aanmelden is niet nodig. Kom gewoon kijken!
Aanmelden voor de lezingen is wel verplicht.